Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Tuinrenovatie Pijnacker

Breng leven in je tuin, verruil een steen voor groen geldt ook voor deze tuin. Vanaf het begin wonen de opdrachtgevers al in Pijnacker Ackerswoude. De woning is ook vrij nieuw. De tuin hebben ze in het begin zelf aangepakt maar is niet naar hun zin.

Na een gesprek maken we een tuinontwerp aan de hand van een voorbeeld, een tuin die ze op onze website hebben gezien. Een tuin in Leiden waar we vaker reacties op krijgen. Een tuin met veel groen, robuuste kastanje palen, een kleine wadi, natuurlijk en met veel (klim)planten.

Samen met een tuinontwerpster gaan we aan de slag met het tuinontwerp en komen tot een idee waar we een deel van de aanwezige bestrating hergebruiken. De getrommelde stenen met een afmeting van 20 x 30 cm komen mooi van pas. De stenen worden verwerkt in een versprongen verband met een tussenruimte. De stenen worden gecombineerd met halfverharding waar de voegen mee worden ingewassen en kleine paadjes worden gemaakt.

De lijnen van de plantvakken zijn natuurlijk en maakt de tuin tot een kleine oase. In dezelfde lijn worden Kastanje palen gebruikt die de tuin opdelen. Er ontstaat een besloten deel bij het huis en een gedeelte achterin de tuin. Een kleine pergola boven het terras zorgt voor wat schaduw.

Bij het terras is een kleine ronde vijver gemaakt waar ook weer hergebruik is gemaakt van de aanwezige stenen. Door ze door te knippen en met de knipkant, de ruwe zijde, naar boven te verwerken ontstaat er een mooie vijverrand. De stenen worden slechts gedeeltelijk gevoegd met metselmortel waardoor er ruimte is voor plantjes om er tussen te groeien.

De tuin is aangeplant met diverse soorten bloeiende planten, siergrassen, heesters en klimplanten. In het middengedeelte en tussen het stapsteen pad is een bodembedekker geplant.

Om de tuin en de planten de eerste periode te helpen hebben we fijne schors aangebracht op de grond tussen de jonge plantjes. De schors zorgt er voor dat ongewenste planten minder licht vangen en dus minder snel groeien en zaden minder snel kiemen. Daarnaast houdt de schorslaag het vocht in de grond langer vast. Naar mate beplanting dan groeit zal de bodem vanzelf beter bedekt worden en is tegen die tijd de schors verteerd. Dit is dan omgezet naar voeding voor de planten.

Zo is een kleine levende achtertuin ontstaan waarin het heerlijk is om in te zitten en naar te kijken.