Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Een natuurlijke tuin met een grote wadi.

In Pijnacker, in de wijk Ackerswoude hebben we een natuurlijke tuin aangelegd met een grote wadi. De tuin is aangeplant met inheemse beplanting. De nieuwbouwwoning is nog maar net opgeleverd als de opdrachtgevers contact met ons opnemen.

Na een eerste gesprek en een rondje door de tuin ontstaat het eerste idee. Er is in de tuin na het plaatsen van een grondkering minder grond aanwezig. De tuin moet aangevuld worden met grond om alles vlak te maken.

Omdat de opdrachtgevers zelf al aangeven dat ze een natuurlijke, klimaatbestendige en levende tuin willen, is het een ideale situatie om een wadi aan te leggen en geen extra grond aan te voeren.

Een wadi is een plek waar regenwater tijdelijk opgevangen kan worden en het de tijd krijgt om de bodem in te zakken.

Met dit idee zijn we met een tuinontwerpster aan tafel gaan zitten en is het tuinontwerp zo gemaakt dat de wadi echt een onderdeel is van de tuin. Alle beplanting is zorgvuldig geselecteerd en past bij de natuurlijke tuin en de verschillende omstandigheden.

Tijdens de aanleg van de tuin zijn de regenbuizen afgekoppeld van de regenwaterafvoer. Het regenwater loopt nu de wadi in en niet in het riool. Er is veel opvangcapaciteit in de wadi waardoor niet alleen het water van het dak van het huis vrij in de wadi kan stromen maar ook het regenwater van het dak van de overkapping van de buren.

Door de tuin loopt speels een pad van halfverharding en er is in de wadi een pad in de vorm van een stapelmuurtje gemaakt met gebruikte trottoirtegels. Een stapelmuurtje wat dienst doet als paadje maar ook ruimte biedt aan plantjes en diertjes die zicht nestelen in de open ruimtes.

Het gazon met een natuurlijke speelse vorm, geeft ruimte om te spelen. Voor de kinderen is er ook een natuurlijk speelhuisje gemaakt met een glijbaan. Het speelhuisje is op maat gemaakt van Kastanje hout.

De beplanting is inheems wat betekend dat het planten zijn die van origine in Nederland thuis horen. Inheemse beplanting gaat hand in hand met insecten, bijtjes, vlinders en vogels. De inheemse planten helpen de natuur enorm. Daarnaast is er veel meer te zien in de tuin, de tuin leeft, allerlei insecten, bijen, vlinders en vogels komen de tuin in.

Inheemse planten zijn van groot belang voor de biodiversiteit omdat ze goed samenwerken met de organismen die van nature in onze streken groeien. Je moet hierbij denken aan schimmels, paddenstoelen, bijen, vlinders, allerlei insecten, vogels en kleine zoogdieren

Een mooi voorbeeld van een tuin waarin ruimte is om te zitten en te spelen, te beleven en te genieten.