Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Duurzame klimaatbestendige tuin

Een tuinontwerp van Tiemen Gerris van Gerris Tuinontwerp. Het tuinontwerp is natuurlijk en speels waarbij er kleine eilandjes met half verharding zijn ingetekend. De eilandjes worden aan elkaar verbonden met staptegel paadjes. Rondom de verharding is veel ruimte voor groen.

Het is een echte duurzame levende tuin. Er is gebruik gemaakt van oude trottoirtegels voor de verhoogde plantvakken en stapelmuurtjes. De ruim 3000 tegels zijn doorgeknipt en de ruwe zijde is als zichtzijde aangehouden. Dit geeft een natuurlijk effect. In de kleine ruimtes tussen de gestapelde tegels kunnen plantjes en diertjes nestelen.

De half verharding is van een gerecycled materiaal en heeft een natuurlijke bindstof en kleur. Op deze manier is het echt een duurzame tuin.

Op verschillende plaatsen zijn kastanje palen geplaatst waar klimplanten tegenaan groeien. Dit maakt dat de tuin niet in één keer overzien kan worden. Dat maakt het spannend en sluit aan bij het natuurlijke karakter van de tuin. Kastanje hout is Europees hout en heeft een stoere uitstraling.

Bij het zitterras aan de linkerzijde in de tuin is een pergola geplaatst van Kastanje hout. De klimplanten zorgen voor een beschutte plek.

In de tuin is een regenwater opvangtank ingegraven. In de tank is ruimte voor 5000 liter regenwater. Door de regenbuis af te koppelen en aan te sluiten op de regenwatertank wordt er water opgevangen om de tuin te besproeien in droge periodes.

De beplanting is inheems en sowieso sterker dan gecultiveerde planten maar kan natuurlijk wel wat water gebruiken als het erg droog is. Door het water uit de regenwatertank te gebruiken komt het waar het hoort, bij de planten en in de bodem, en niet in het riool waar het afgevoerd wordt.

Er is in de voortuin een wadi aangelegd waar tijdelijk regenwater in kan lopen. Het regenwater komt van het voorste deel van het dak. Ook hier hebben we de regenbuizen los gekoppeld en wordt het water naar de wadi geleid.

In de tuin staan diverse soorten bomen, heesters, klimplanten, grassen en planten. Alles is inheems waardoor het een festijn is voor alle insecten, vlinders, bijtjes, vogels en andere kleine dieren.

De beplanting zal zich de komende jaren verder ontwikkelen waardoor er allerlei verschillende zones in de tuin ontstaan. Er zal meer schaduw komen door de heesters en bomen waardoor de beplanting ook in de loop van de tijd zich zal aanpassen. Een duurzame levende tuin is daarom nooit echt af. De planten gaan zelf bepalen waar ze zich thuis voelen, het kan dus zijn dat sommige soorten zich verplaatsen, verdwijnen of juist in aantal toenemen. Het is soms dus meer beheren en juist minder onderhouden.

Het is sowieso al een heel ander soort tuin dan een traditionele tuin waar gecultiveerde planten zijn gebruikt. In die tuinen is het veel meer onderhouden, verzorgen en vraagt ook meer werk. In een duurzame tuin wordt in het najaar niet alles afgeknipt en opgeruimd. Het is juist belangrijk dat er een deel van het afgevallen blad en de afgestorven planten in de tuin blijft. Dit hoort bij de cyclus van de natuur en is belangrijk voor allerlei diertjes en organismen.

www.gerristuinontwerp.nl