Skip to main content

015 750 49 48 | info@astrumgroen.nl | Contact |

Tuinwensen (ENG)

Jouw tuin-wensen-lijst

Een eerste belangrijke stap naar een nieuwe tuin is erover nadenken en op te schrijven wat je wilt. Je legt hierin voor jezelf vast wat de ideeën en wensen zijn. Sluit hierin niet direct ideeën uit, schrijf ook dingen op die je wilt, maar waarvan je denkt dat het niet kan. Eventueel kunnen gezinsleden en mogelijk ook andere gebruikers van de tuin hetzelfde doen. Zoek, knip en scheur of print afbeeldingen uit en maak hiervan een eenvoudige collage met enkele aantekeningen. Indien er meerdere wensenlijstjes zijn, kun je deze naast elkaar houden. Dit kan leuke ideeën brengen. Door hierover te praten en naar te kijken ontstaat een duidelijker beeld.

Belangrijk voordat je met ons aan tafel gaat

Je maakt namelijk voor ons en jezelf duidelijk wat je wilt maar ook wat je niet wilt. Met dit zogenaamde voorwerk voorkom je in het hele traject, van ontwerp tot uitvoering en ook het onderhoud, problemen en misverstanden. Een goede start is het halve werk!

Om de gedachten over jouw tuin te ordenen kun je de wensenlijst doorlopen. Wanneer je het lastig vindt om de lijst in te vullen, lees deze dan alleen door en zoek enkele afbeeldingen die je erg aanspreken.

1. Wat ligt vast?
De feiten, het vaste kader, inventariseren wij voor je in detail. Het gaat hier om de ligging, zon/schadjouw (aantal uur/maanden), grondsoort, maatvoering, directe omgeving, privacy, toegankelijkheid, hoogteverschillen, begrenzing, et cetera. Je kunt voor jezelf wel enkele vaste kenmerken omschrijven waarvan je vindt dat ze belangrijk zijn om mee te nemen in idee-vorming.
Denk hier, naast de genoemde punten, bijvoorbeeld aan de stijl van je huis of inkijk van de omgeving.

2. De tuinstijl
Een tuin kent doorgaans een kenmerkende stijl. De stijl die je aanspreekt zegt iets over jouw eigen identiteit, je persoonlijkheid komt hierin tot uitdrukking en geeft je een thuis gevoel. Welke stijl past bij jou? Klassiek, modern, design, basic of romantisch. Let hierin op, trends zijn makkelijk te volgen, maar raken ook weer uit. Jouw stijl en eigen identiteit zijn hierin onderscheidend en tijdloos.

3. De sfeer
De tuinstijl kun je verder aanvullen met een sfeer en thema. Denk hier bijvoorbeeld aan kleuren, cool of warm, Island-sfeer/loungen, natuurlijk of strak, water of een landenthema, vogels en vlinders.

4. Het gebruik
Hoe wil je de tuin gaan gebruiken? Wil je bijvoorbeeld tuinieren, of juist niet? Wil je ontspannen, buiten eten, een feest geven, kinderen laten spelen, buiten koken/bbq'en, genieten van de natuur of wellicht werkruimte? Ook belangrijk hierin, op welke momenten wil je de tuin gebruiken en met hoeveel mensen. Welke leeftijdsgroepen maken gebruik van de tuin en zijn er ook huisdieren?

5. Materialen
Heb je al een idee van de te gebruiken materialen? (Half)-verharding (afmeting, kleur, materiaal)jJ, tuinafscheiding (natuurlijk, hout, hagen), water (vijver, waterloop, element), verlichting, eventueel hergebruik van materialen? Je kunt hier globaal kijken naar wat er is aan materialen of wanneer je iets hebt gezien wat je erg aanspreekt, in detail omschrijven waar je wat voor ogen hebt. Bijvoorbeeld verlichting, een type armatuur, een type verharding, et cetera.

6. Elementen in de tuin
Naast ruimte voor tuinaccessoires, meubilair, verlichting en beplanting, zijn er nog veel meer zaken die in een tuin een rol spelen. Denk hier aan hoogteverschillen, muurtjes, pergola, windkering, groentekas, vijver, veranda of kookruimte. Wellicht heb je hier ook ideeën over.

7. Beplanting
De sfeer en stijl van de tuin wordt voor een groot deel gevormd door de toegepaste beplanting. Daarnaast geven planten de mogelijkheid om omgevingsfactoren te versterken of te verzachten.
Denk bijvoorbeeld aan het creëren van privacy of schaduw. Niet iedereen heeft verstand van planten. Het spreekt voor zich dat wij hierin een grote rol kunnen spelen. Om je op weg te helpen, kun je denken aan: kleuren, hoogte, wintergroen, bloeiperiode, bomen, heesters, hagen, klimplanten, vaste (kruidachtige) planten of siergras en bamboe.

8. Deelruimte
Afhankelijk van het aantal gebruikers, het gebruik van de tuin en de ruimte die je hebt wil je wellicht een deel van de tuin inrichten voor huisdieren, kinderen, werkruimte of misschien een deel moestuin. Bij punt 4 heb je hierin al nagedacht over het algemene gebruik, hieronder kun je aangeven of een deel van de tuin apart ingericht kan/moet worden. Idee: stilte ruimte, cozy corner, buitenkeuken of extra ruimte voor parkeren.

9. Praktische zaken
In ieder tuin zijn factoren aanwezig die zijn zoals ze zijn. Soms moet hierin een oplossing gevonden worden om de tuin geschikt te maken voor gebruik. Denk bijvoorbeeld aan wateroverlast, een blinde of onafgewerkte muur, inkijk of wind/geluidsoverlast. Daarnaast heb je wellicht ook praktische wensen zoals extra bergruimte, beregening of de tuin minder toegankelijk maken voor de buitenwereld.

10. Wat wil je niet?
In het begin bij het nadenken en opdoen van ideeën heb je wellicht ook een aantal dingen gezien die je niet wilt. Indien je wilt kun je dit ook aangeven.

11. Extra informatie
Heb je na het doorlopen van de wensenlijst nog vragen of behoefte aan extra aanvulling over een bepaald onderwerp?

12. Een afspraak maken
Na het doorlopen van de wensenlijst kun je contact met ons opnemen voor een afspraak. De snelste en eenvoudigste manier is even bellen 015-7504948. Een bericht sturen kan uiteraard ook. Stuur hiervoor een e-mail met jouw gegevens naar info@astrumgroen.nl.

Succes!

Wibo van Noort
Astrum tuin en groenprojecten

Je kunt onze Tuinwensen-lijst ook downloaden om deze later in te vullen en terug te kijken wat je al aan ideeën hebt.

Download de Tuinwensen-lijst

Want to know more?

Feel free to contact us without obligation:

Astrum garden and landscaping services
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl
Affiliated with VHG

Subscribe to our newsletter: