Behouden wat goed is, veranderen waar nodig

Renovatie van de tuin of buitenruimteTerug naar overzicht

Een tuin renoveren, het vernieuwen van een bestaande tuin, is in basis vergelijkbaar met het bedenken en maken van een geheel nieuwe tuin. Er zijn echter wel een aantal verschillen waar rekening mee gehouden moet worden.

Bestaande elementen

In een bestaande tuin zijn doorgaans volwassen planten en bomen aanwezig die behouden kunnen blijven. Misschien in een andere vorm, door goed te snoeien of, indien mogelijk door te verplanten. Verder kunnen er door tuinindeling of -stijl bepaalde elementen in de tuin zijn die moeilijk weg te denken of te verwijderen zijn. Hier kunt u denken aan een vijver, tuinmuur, volwassen boom of de structuur van de tuin. Hiervoor kan een oplossing bedacht worden of in een andere vorm als basis dienen van de nieuwe tuin.

Werken met wat al is

Het wezenlijke verschil tussen tuinrenovatie en compleet nieuwe aanleg zit in ‘werken met wat er al is’ of geheel opnieuw beginnen. De hoeveelheid tijd en de investering die dat vraagt is belangrijk om mee te nemen in het plan. Wanneer de verharding voldoet, kan dit bijvoorbeeld worden hergebruikt.

Opknapbeurt

Daarnaast is het van invloed of u recent bent verhuisd naar een ander pand en uw de tuin heeft overgenomen van de vorige huurder/eigenaar of dat jaren geleden uw tuin is aangelegd en deze toe is aan een stevige opknapbeurt. In beide gevallen kan het zijn dat de tuin niet meer voldoet in gebruik of de wensen anders liggen. Het gaat hier vooral om het kennen van de tuin. Wanneer u de tuin heeft overgenomen kent u misschien nog niet alle in-en-outs. Wij lopen in dat geval de tuin graag met u door om een beter beeld te schetsen in wat waardevol is en wat mogelijk kan wijken. Bent u al langer bekend met uw tuin, dan ziet u mogelijk ideeën en oplossing over het hoofd. Ook hierin denken wij graag met u mee.   

Wensen en ideeën opschrijven

Net als bij een compleet nieuwe tuin is een eerste belangrijke stap om hierover na te denken en op te schrijven wat u wilt. U legt hierin vast wat de ideeën en wensen zijn. Sluit hierin niet direct ideeën uit, schrijf ook dingen op die u wilt, maar waarvan u denkt dat het niet kan.

Een eerste stap

Deze eerste stap is belangrijk voordat u met ons aan tafel gaat. U maakt voor ons en uzelf duidelijk wat u wilt en niet wilt. Met dit zogenaamde voorwerk voorkomt u in het hele traject, van ontwerp tot uitvoering en ook het onderhoud, problemen en misverstanden. Een goede start is het halve werk!

Wensenlijst

Om de gedachten over uw tuin te ordenen kunt u de wensenlijst doorlopen. Wanneer u het lastig vindt om de lijst in te vullen, lees deze dan alleen door en zoek enkele afbeeldingen die u erg aanspreken. Dan kunt u gewoon al pratend uw wensen met ons bespreken.

 

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver