Aanleg van een zitmuur en waterspeelplaats

De Verborgen tuin in Den HaagTerug naar overzicht

De Verborgen tuin.

De Verborgen Tuin van Rustenburg-Oostbroek is feestelijk geopend tijdens Fête de la Nature. De geheel opnieuw ingerichte tuin met een grote zitkuil en waterpomp zijn in gebruik genomen. Iedereen kan genieten van een mooi stukje natuur midden in de wijk.

Een rustige plek

De Verborgen Tuin is een rustige plek gelegen tussen 3 lage flatblokken waar bewoners uit de wijk kunnen genieten van tuinieren en de natuur. De binnentuin is een proeftuin voor duurzame stadslandbouw met speel- en siergroen voor en door buurtbewoners. De ruimte biedt de gelegenheid tot ontmoeting tussen bewoners van verschillende culturele achtergronden, jong en oud.

City Spices

In opdracht van City Spices hebben wij de zitkuil en de watermuur gemaakt. Daarnaast is het grondwerk uitgevoerd. De bestaande indeling is geheel gewijzigd en alle moestuintjes zijn leeggehaald door de gebruikers en volgens het nieuwe plan opnieuw aangelegd.

Operatie Steenbreek

De materialen voor de zitmuur en watermuur zijn beschikbaar gesteld door Operatie Steenbreek. In totaal zijn er ruim 2400 trottoirtegels verwerkt. De tegels zijn deels afkomstig van Mens en tuin en van het Project van Operatie Steenbreek 'Steen eruit, plant erin!'.

Watermuur

De watermuur is opgebouwd uit verschillende lagen tegels die trapsgewijs verspringen. Uiteraard van hoog naar laag, zodat het water rustig over de muur kan stromen. Bovenop de muur is een gootje gemaakt waardoor het water niet direct wegloopt en de kinderen er mee kunnen spelen. De waterpomp is heel gebruiksvriendelijk en er kan handmatig water uit een bron worden opgepompt. Het water stroomt vanzelf weer terug de grond in. Daarnaast kan het water gebruikt worden om de tuinen te besproeien. Klik hier voor enkele foto's van de watermuur.

Zitmuur

De zitmuur is in zijn geheel opgebouwd uit trottoirtegels. De zitjes bieden een plek voor jong en oud door de verschillende zithoogtes. De ruimte biedt gelegenheid tot het maken van een praatje en om lekker te zitten met een glas drinken en wat te eten.

Samenwerking

Wethouder Ingrid van Engelshoven heeft de verborgen tuin van Rustenburg feestelijk geopend tijdens Fête de la Nature. Het initiatief van de Verborgen tuin is van Staedion gekomen. Samen met de stichting City Spices heeft Staedion de moestuinen achter de woningen aan de Loenensestraat nieuw leven in te blazen. De tuin is uit gegroeid tot een plek waar de hele buurt welkom is.

Deze tuin was één van de winnaars van de prijsvraag mijnthuis, een leefbaarheids-campagne van Staedion. De tuin is mede tot stand gekomen door subsidie van de gemeente Den Haag en Fonds 1818. Samen met City Spices, Stichting Mooi en de gemeente Den Haag is een duurzame ‘natuurbeleefplek’ gecreëerd voor jong en oud.

Het is voor ons een mooi en leuk project geweest om aan mee te mogen helpen. Een leuke ervaring erbij en leuk om te zien dat de zitkuil en watermuur tijdens de opening direct gebruikt worden door de bewoners.

Klik hier voor enkele foto's van de zitmuur en watermuur.

 

 

 

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver