Een duurzame buitenruimte. Beperken van input en output.

Zakelijk: Duurzaam tuinontwerpTerug naar overzicht

Het belangrijkste doel bij inrichting van een duurzaam buitenruimte is om de inzet van middelen en de afvoer van (groen)afval te minimaliseren. Beperken van de input en output. Om deze duurzame ambities te realiseren, moet water samen met de bodem als een groot goed worden gezien. Bij renovatie van de buitenruimte is het behoud van bestaande elementen een must. En of het nu gaat om een bestaande of nieuwe ruimte, de inzet van nieuwe materialen dient beperkt te zijn en duurzaam van aard.

Kostenbesparing

Een upgrade naar een duurzame buitenruimte is niet alleen een goede keuze voor het milieu, maar het dient ook om geld te besparen. Kostenbesparing bij aanleg en onderhoud van de buitenruimte, met het hoofddoel om de hoeveelheid tijd die het onderhoud vraagt te verminderen. Een duurzame buitenruimte vraagt om een duurzame strategie. Basis principes zoals het toepassen van gerecycled materialen, waterdoorlatende verharding, planten met een hoge tolerantie en groen wat de temperatuur reguleert, dienen verweven te zijn in het ontwerpplan.

Biodiversiteit

Een duurzame buitenruimte is een onderhoud extensieve ruimte die bijdraagt aan biodiversiteit.

Duurzame gedachte

Weinig onderhoud aan de buitenruimte moeten van tevoren worden gepland. Denken en ontwerpen vanuit duurzaamheid vraagt een andere gedachte dan vanuit de gangbare gedachte van efficiëntie en budget. Dit betekent niet dat een duurzame buitenruimte duurder is dan de traditionele wijze, in tegendeel!

Duurzaam ontwerpplan

Ontwerpen van een duurzame buitenruimte vraagt niet alleen om creativiteit, maar ook om goede communicatie met alle belanghebbenden. Eindgebruiker, opdrachtgever, uitvoerder, leverancier, beheerder en ontwerper dienen allemaal een rol te spelen en inbreng te bieden om tot een goed ontwerpplan te komen. Een ontwerp waarin iedereen zich herkend. Dit vraagt om een professionele ontwerper.

Eenvoud boven creativiteit

Schakel een ontwerper in die een ontwerpplan in alle eenvoud belangrijk vindt en een hoger creatief doel kan loslaten. Het ontwerp gaat hier voor de ontwerper. Veelal worden fouten gemaakt door een verkeerde materiaal keuze en gebruiksdoeleinden. Hierdoor ontstaat een buitenruimte waar meer tijd en geld voor onderhoud nodig is dan verwacht. De beste manier om dit probleem te voorkomen is om een professional te betrekken.

Duurzaam succes

Een duurzame, onderhoudsvriendelijke buitenruimte dient op de juiste wijze te zijn ingericht. Het gaat hier om indeling naar menselijke maat en de juiste beplanting op de juiste plaats. Een goed ontwerp houdt in dat er niet voortdurend gesnoeid moet worden en de ruimte aansluit bij het gebruik. Beperk de oppervlakte gazon, dit is een terugkerende kostenpost. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van vaste planten in grote groepen in combinatie met de juiste heesters. Veel bloei (insecten, bijen, vlinders) en weinig onderhoud. De juiste soorten vragen weinig water en zorg.

Afval is voedsel

Groen(afval) wat vrijkomt uit de buitenruimte kan toegepast worden als mulch-laag. Afval wordt voedsel (Cradle to cradle). Hiermee wordt minimaal afval afgevoerd en komt kostbare voeding terug in de grond. Het is daarnaast ook een barrière voor ongewenste planten en houdt vocht vast. Op de juiste manier toegepast is een mulch-laag een verbetering van het uiterlijk van de plantvakken. Een plantvak met een mulch-laag is ook een aanvulling in voedsel (insecten) voor vogels.

Tips

Bij het bedenken en maken van een duurzame buitenruimte kunt u onderstaande in gedachte nemen. Enkele tips.

Informeer naar subsidie (gemeente/Vamil)
Maak gebruik van gerecyclede materialen
Maak gebruik van doorlatende verharding om regenwater vrij de bodem in te laten lopen. Opties; half-verharding, grastegels en open verwerkte materialen (brede voegen).
Plant de juiste, sterke, tolerante, onderhoudsarme planten. Werk met zonering, plant op basis van eigenschappen en behoeften
Maak gebruik van ideeën van professionals voor het verminderen van onderhoud, tijd en kosten. (technieken, materialen en technologieën)
Pas een mulch-laag toe
Verlaag de hoeveelheid gazon of vervang de ruimte door vaste planten
Gebruik van o.a. bomen om kosten van verwarming en koeling te verminderen

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver