De Eco-Tuin, natuurlijke processen een inspiratiebron voor je tuin

Ecologische tuinTerug naar overzicht

Een Eco-Tuin (ecologische tuin) of Levende Tuin, wat zijn de verschillen of overeenkomsten? Een eco-tuin is een natuurlijk reservaat, een Levende Tuin kun je zien als ‘licht-groen’ en een eco-tuin als ‘donker-groen’.

Lichtgroen

Lichtgroen/De Levende Tuin: Een tuin die ingericht is voor de tuinbezitter(s) en waarin voorzieningen zijn gemaakt die ruimte bieden aan insecten, vogels en kleine dieren. De tuin heeft naast sierbeplanting ook natuurlijke elementen, een plek waarin de natuur meer ruimte krijgt. De beplanting is gericht op sier- en natuurlijke waarde. Enerzijds sierlijk voor de tuinbezitter en anderzijds belangrijk voor insecten en vogels (voedsel, beschutting en nestgelegenheid). In een Levende Tuin is het voor zowel de tuinbezitter als voor allerlei kleine dieren en insecten goed toeven. Kernwoorden: Groen ingericht, gezonde bodem (grond), beperkte verharding, ruimte voor (regen)water en aandacht voor vogels, insecten en kleine dieren.

Donkergroen

Donkergroen/ De Eco-Tuin: Meer natuurlijk, dynamisch en er is ruimte voor spontane ontwikkeling. Kern: natuurlijk tuinieren, ecosystemen, natuurlijke kringloop, hergebruik, kiezen voor planten die aangepast zijn aan de bodem. Water in de tuin of een vijver met een natuurlijke oever,  struiken en bomen met vruchten, bessen en noten, minimale bestrating, klimplanten en struiken met doornen naast of tegen een gevel, natuurlijke beschutting waar egels onderdoor kunnen, soortenrijke beplanting met structuur, inheemse planten voor rupsen, vlinders en bijen, een composthoop, rommelhoekjes en takkenhopen, nestkastjes voor vogels, zoogdieren en insecten.

EcoTuin

Een eco-tuin gaat dus een stapje verder dan een Levende Tuin. In een eco-tuin vormen natuurlijke processen een inspiratiebron voor je tuin. Als je daarmee rekening houdt, dan kun je beplantingen samenstellen die zijn aangepast aan je tuin (grond en omgeving). Dit maakt het beheer een stuk eenvoudiger. Tuinen met aandacht voor de natuur (Levende Tuinen en Eco-Tuinen) zijn trouwens ontzettend belangrijk, want de oppervlakte van alle tuinen samen is groter dan die van bijvoorbeeld de Hoge Veluwe.

Successie

In een Eco-Tuin vormt het natuurlijke groeiproces 'successie' de inspiratiebron. Successie is de rode draad, een ecologisch proces, de verandering in de soortensamenstelling binnen tuin waarbij beginnende vegetatie zich kan ontwikkelen van enkele pioniers tot een soortenrijk ecosysteem. De planten kunnen groeien naar een ecologisch eindstadium met een rijke samenstelling. Net als in een Levende Tuin zijn gerichte keuzes belangrijk. Een duidelijk en goed plan voorkomt onaangename verrassingen zoals onnodig snoeiwerk, een berg groenafval en ongewenste kruidgroei.

Natuur als voorbeeld

De natuur dient als voorbeeld, leren kijken naar grondsoort, de herkomst van de planten, hagen en heggen en andere groenvormen. De bedoeling is een tuin te maken met de natuur als voorbeeld. In een stadstuin kun je bijvoorbeeld de natuurlijke gelaagdheid nabootsen. Ongewenste onkruiden worden door beheersmaatregelen aangepakt en niet door chemische middelen.

Wat een tuin kan zijn

Tuinen zijn er altijd voor ons. Een tuin moet aantrekkelijk zijn, want je wilt erin ontspannen, spelen of zelfs groenten telen. Je wilt er dingen kunnen doen en beleven. Meer weten? Bel gerust of stuur een bericht.

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver