Waterbestendige tuin Zoetermeer

Deze tuin was vrijwel geheel bestraat. De bestrating is voor een deel her gebruikt. De tuin is zoveel mogelijk klimaatvriendelijke ingericht, een regenwaterbestendige tuin. De oprit is geheel opnieuw aangelegd met de aanwezige bestrating waarbij een waterdoorlatende voeg is toegepast. De voegstrip laat regenwater door naar de ondergrond van fijn split. Onder het split zijn drainagebuizen aangelegd. Het water wordt hierin verzameld en afgevoerd naar de infiltratiekratten.

In de achtertuin is een ondergrondse regenwatertank geplaatst. De regenwateruitloop van de garage en overkapping zijn losgekoppeld en aangesloten op de regenwatertank. Het water uit de tank wordt door middel van een pomp uit de tank opgepompt om de tuin water te geven.

De paadjes in de tuin zijn van een waterdoorlatende halfverharding. Als het regent wordt hier het eerste water door opgevangen. Als er meer water valt wordt het gazon gebruikt voor opvang van het overtollige water. Het gazon is ingezaaid met graszaad en klaverzaad. Het gazon wordt dan ook bewust niet iedere week gemaaid zodat de klaver kan bloeien. De bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijtjes.

De tuin is aangeplant met planten die aantrekkelijk zijn voor bijtjes, vlinders en insecten.

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48

Aangesloten bij VHG

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief: