Vogels maken blij ! Richt uw tuin vogelvriendelijk in en geniet!

Thema: VogelsTerug naar overzicht

Vogels brengen leven in de brouwerij. En ze zijn niet alleen levendig maar ook mooi en bijzonder. Echt ‘natuur in je eigen tuin’ en met een klein beetje hulp mag je ook bijzondere vogels verwachten. Dus hoe meer vogels er in de tuin komen, hoe meer er te genieten valt.

Voedsel, veiligheid, voortplanting en variatie

Wil je veel vogels in je tuin hou dan rekening met de 4 V’s. Dit betekend bieden van voedsel, veiligheid, gelegenheid tot voortplanting en variatie in de beplanting. Hoeveel en welke soorten vogels in je tuin komen hangt af van wat je ze te bieden hebt. Veel groen, wel de juiste soorten, betekend direct of indirect voedsel en veiligheid. En een goede nestkast op de juiste plaats wordt een vaste plek voor mees of mus. Dat is toch genieten?

Inheemse planten

Houdt u er rekening mee dat een tuin die te netjes is weinig te bieden heeft. Dingen laten is vaak beter. Inheemse beplanting, soorten die in de streek horen, zijn belangrijk. Die geven veel bloesem en trekken insecten aan. Een ‘wild’ hoekje in de tuin, een bloemenveldje of gedroogd hout geeft nog meer ruimte aan insecten. En vooral geen gif/bestrijdingsmiddelen gebruiken!

Eiwitrijk voedsel 

Tijdens de lente en de zomer eten alle vogels (ook zaadeters) heel veel insecten, spinnen, slakken en wormen. Mezen met jongen zoeken elke dag honderden rupsen. Dit eiwitrijk voedsel zorgt dat de jonge vogels groot en gezond worden. Veel inheemse bloemen en planten in de omgeving van het nestje levert veel insecten op. Daarom zijn inheemse, bloeiende planten zo belangrijk in een tuin.

Een tuin maak je dus aantrekkelijker voor vogels én andere dieren met de juiste planten. Veiligheid bieden in de vorm van nest- en schuilplaatsen, een bescherming tegen vijanden. Maar ook voedsel in de vorm van bloesem wat insecten aantrekt en bessenstruiken of andere eetbare vruchten voor suikers die nodig zijn voor de vetreserves.

Vogels dicht bij huis 

Vogels voederen kan en mag eigenlijk altijd. Niet alleen omdat het leuk is, vogels bekijken rondom en op de voederplek, maar ook omdat ze het hard nodig hebben. Een goede voederplek geeft u meer plezier en vogels meer kans. En ook water lokt vogels. Ze hebben het nodig voor baden en drinken. Water biedt verkoeling op warme dagen en houdt hun veren in conditie. Water lokt vogels en maakt je tuin tot een topattractie! Een ondiepe schaal is al voldoende. Zorg wel dat het water op een veilige plek staat!

Meer informatie

Wil je vogels in de tuin? Wij praten je graag bij en kunnen je voorzien van advies voor een mooie en natuurvriendelijke tuin! Meer informatie vindt je  ook op de website van de vogelbescherming.

Op de website van Vivara vindt je allerlei producten om vogels te helpen. Van voedersysteem tot nestkast.

Hoe vogelvriendelijk is uw tuin?

Aan de hand van onderstaande checklist/afbeelding kun je kijken hoe vogelvriendelijk uw tuin is. Klik hier voor een grotere afbeelding.

Afbeelding Header en checklist: Vogelbescherming/Studio Lakmoes

Vogelvriendelijke Tuin

 

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver