Een vlindertuin, schitterend en heel bijzonder.

Thema: VlindersTerug naar overzicht

Een vlindertuin is eigenlijk een ‘levende’ tuin waarin planten groeien en bloeien die op het menu staan van vlinders en rupsen. Een tuin met variatie in beplanting, voldoende warme, beschutte plekjes tegen de wind en regen en veilige plekjes waar vlinders kunnen overwinteren. Dit is direct een antwoord op de vraag waarom je op de ene plek meer vlinders ziet dan op andere. Het begint met de juiste beplanting. De basis van een vlindertuin is vlindervriendelijke beplanting.  

Een goed ingerichte vlindertuin biedt voedsel voor vlinders en mogelijkheid voor overnachten of overwinteren. Als je ook nog de situatie creëert voor vlinders om zich in de tuin voort te planten, is de tuin ideaal voor ze. Dat betekend dat er waardplanten voor de rupsen moeten staan. 

De tuininrichting is daarom een heel belangrijk punt. Wil je vlinders in je tuin, stel je zelf dan de volgende vragen:

  • Staan er veel bloeiende planten in de tuin? ligt de tuin er keurig bij of krijgen verschillende planten ruimte? (Voedsel voor vlinders en de rupsen)
  • Is de tuin voor meer dan 30% van de totaal oppervlakte betegeld of heeft groen meer de ruimte?  is er een schutting of een haag als afscheiding? ( Warmte/zon plekjes, overwinteringsplekken, oriëntatie en beschutte plekjes). 

Voedsel voor de vlinders

Vlinders hebben bloeiende planten nodig, ze leven van de nectar. Er zijn ook vlinders die van rottend fruit houden zoals Atalanta’s en Dagpauwogen. Ze drinken niet allemaal van dezelfde soort bloemen. Er zijn zelfs vlinders die helemaal niets drinken. Die hebben als rups al vetreserves aangelegd. Vooral vrouwtjes hebben nectar nodig om eitjes aan te maken. Nectar is een soort stroperig vocht van bloemen, vol met suiker en ook wat eiwit en vitaminen. Vlinders bezoeken nectarplanten en met hun lange roltong zuigen ze de nectar op. Ze raken ook de meeldraden en de stampers van de bloem en bestuiven op die manier de bloem.

Voedsel voor de rupsen

Rupsen zijn erg kieskeurige eters. De meeste vlinders leggen hun eitjes dan ook op planten die door de rups gegeten worden. Deze planten noemen we de waardplanten van de vlinder. Meestal zijn dit wilde plantensoorten. Iedere soort heeft zo zijn eigen voorkeur. Sommige rupsen leven van grassen, andere van kruiden of bladeren van bomen en struiken. Veel rupsen lusten maar een of enkele soorten waardplanten. De kleine vos eet bijvoorbeeld alleen maar brandnetels. Andere rupsen eten alleen planten uit één familie.

Bomen en planten als oriëntatie en beschutting

In een open gebied of in een bos met beperkte variatie kom je weinig vlinders tegen. Een gevarieerd landschap met afwisselend struiken, bomen en planten helpt hen zich te oriënteren in hun omgeving en de tuin. Daarnaast hebben ze behoefte aan beschutting. Vlinders zitten het liefst op beschutte plekjes waar ze zich op kunnen warmen in de zon. Hier doen ze energie op om verder te vliegen.

Warmte om te kunnen vliegen

Vlinders zijn koudbloedig. Ze worden actief als het warmer is. Dagvlinders kunnen pas vliegen als ze warmer dan 20 C zijn. De vleugels wijduit werken als zonnecollectoren. Op beschutte plekjes kan het lekker warm worden, vlinders vindt je vaak in de luwte van struiken, heggen, houtwallen of bosranden. Op koude, bewolkte dagen houden ze zich schuil.

Overwinteringsplekken

Als het in september en oktober weer kouder wordt, gaan de vlinders in winterrust. Sommige soorten doen dat als vlinder, andere als pop, rups of eitje. In de tuin moeten dus ook plekken zijn waar de vlinders zich kunnen verschuilen. Dit doen ze bijvoorbeeld tussen snoeihout of dode, droge plantenresten. Dode planten kun je dus het beste maar gewoon laten staan in de tuin. Voor bladeren geldt hetzelfde. Ook andere dieren (vogels of egels) verstoppen zich vaak in dergelijke hoekjes van de tuin.

Variatie

Vlinders gebruiken planten om zich te oriënteren. Ze doen dit ongeveer op dezelfde manier als wij onze omgeving herkennen aan sommige gebouwen. Als alle planten er hetzelfde uit zien, verdwalen ze. Vlinders voelen zich prettiger in een omgeving waar een variatie is in zowel hoge als lage planten. Dit maakt het ook makkelijker voor de mannetjes en vrouwtjes om elkaar te vinden, omdat de mannetjes vaak hoge planten als ‘uitkijkpost’ gebruiken om vrouwtjes te zoeken.

Bestrijdingsmiddelen?  

Bestrijdingsmiddelen zijn in de (vlinder)tuin uit den boze; Veel mensen gebruiken giftige stoffen als er luizen of rupsen op hun planten zitten want die zorgen ervoor dat planten er niet mooi uitzien. Maar als er geen rupsen zijn komen er ook geen vlinders! Bovendien maken bestrijdingsmiddelen ook andere insecten dood en verstoor je de natuurlijke kringloop. Als er bijvoorbeeld geen rupsen in een tuin zijn komen er ook geen vogels, als er geen luizen zijn komen er geen lieveheersbeestjes. Het is dus leuker om te zien welke dieren er weer op de luizen en rupsen afkomen.

Winterklaar maken?

Winterklaar maken van de tuin kan op verschillende manieren. Te schoon en te netjes is niet goed. Uitgebloeide planten kun je het beste laten staan en afgevallen bladeren kun je voor een groot deel laten liggen. Vlinders en andere dieren gebruiken deze ‘rommelige’ onderdelen van een tuin als schuilplekken om de winter door te brengen.

De vlinders die je in het algemeen in de tuin ziet, zijn:

  • de 'witjes': groot koolwitje, klein koolwitje, klein geaderd witje, citroenvlinder ·  het boomblauwtje
  • de dagpauwoog, atalanta, kleine vos, distelvlinder; eventueel een gehakkelde aurelia.

 

Leuk om te doen: voedingsplaats en nestkastje

Voedingsplaats

Plaats een bloemvorm in de tuin waarin buisjes met honingwater (verhouding honing op water 1: 3) geplaatst kunnen worden. Gebruik materiaal wat weerbestendig en voor vlinders aantrekkelijk is.

Een tafeltje waar op in de nazomer rottend fruit neergelegd wordt, werkt goed om atalanta’s en gehakkelde aurelia’s aan te trekken. Zorg ervoor dat kinderen de vlinders die er op af komen goed kunnen bekijken. Let wel op, er komen ook andere insecten en wespen op het fruit af!

Overwinteringskastjes voor vlinders

Sommige vlindersoorten zoals de citroenvlinder en de gehakkelde aurelia overwinteren als volwassen vlinder. Om extra rustige overwinteringsplekken voor vlinders te creëren, kunt je gebruik maken van overwinteringskastjes. Ze lijken op vogelnestkastjes, maar hebben in plaats van een rond gat enkele smalle hoge toegangen. 

 

Bron: Vlindernet

        Vlinderstichting

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver