Welk tuintype bent u? Geel ? Blauw? Groen of...

Thema: Welke type tuin past bij u?Terug naar overzicht

Tuinbeleving.

Sinds 1997 wordt in opdracht van Stichting Tuinpromotie Nederland (STN), de waardetrends en stijltrends in de tuinbeleving in Nederland onderzocht (vijfjaarlijks rapport: 2002, 2007 en 2011). Het gaat over tuinbeleving en over hoe Nederlanders denken over hun tuin, terras en over tuinieren in het algemeen. De basishouding van de tuinbezitter ten opzichte van de tuin.

Rood, geel, blauw en groen

Er wordt een opdeling gemaakt in belevingswijze en verschillende typen. Zo is gekeken naar mensen die graag in de tuin werken of juist willen ontspannen en in het willen onderscheiden met de tuin of juist aanpassen aan de omgeving. De indeling is uit 2002 maar nog steeds actueel. Er ontstaan op de manier van indelen vier belevingswerelden die naar de kleuren rood, geel, blauw en groen worden vertaald. Binnen de belevingswerelden wordt onderscheid gemaakt in zes verschillende typen, 2 typen bevinden zich op de grens van 2 kleuren. De belangrijke waarden in de belevingswerelden worden hieronder beschreven.

Zes typen

Blauw

U bent druk met uw werk en carrière en wil in de tuin graag privacy en rust. Dat het goed met u gaat laat u graag terugkomen in uw stijl. En dat mag, u werkt er tenslotte hard voor. U hecht waarde aan kwaliteit en het mag ook een exclusieve uitstraling hebben. U heeft behoefte aan deskundig tuinadvies en vindt duurzaamheid belangrijk. Wellicht is uw tuin ook groter dan de gemiddelde tuin. De tuin is tijdloos en representatief, gezellig en een plek van rust. De tuin kent een goede verhouding, is sfeervol en groen. Bloeirijke borders, meerdere terrassen en een vijver of waterelementen.

Rood

U geniet van uw tuin en vindt het heerlijk om te ontspannen. Doorgaans doet u dingen wat impulsief. Wanneer u wat aan de tuin doet dan graag vernieuwend. Een belangrijke waarde voor u is onafhankelijk zijn. U richt u op zelfontplooiing en groei. In uw tuin bent u niet altijd actief, ideeën komen niet direct opborrelen en tuinieren is niet uw grootste hobby. Wel is uw tuin weelderig groen en stijlvol.

Geel

U bent heel sociaal. Belangrijke waarden zijn gezelligheid, samen genieten en gemak. U ziet uw huis en tuin als een plek om leuke dingen te doen, het liefst samen met anderen. U volgt woon- en tuinprogramma’s en leest tijdschriften over de tuin. Wanneer u wat aan uw tuin veranderd kan dat ook gewoon een leuke accessoire zijn of iets wat u een nieuw kleurtje geeft.

Groen

U bent dé tuinliefhebber. Kenmerken van u zijn: behulpzaam, zachtaardig en geïnteresseerd in anderen. Tuinieren is uw hobby, u besteed tijd aan het onderhoud, heeft er verstand van en geniet van het werk. Ook bent u veelal tevreden met uw tuin. Het ideale plaatje ziet er gezellig uit, is een plek van rust, natuurlijk en groen. Eetbare planten hebben ook een plek en de planten in de tuin zijn op elkaar zijn afgestemd.

Er zijn ook 2 typen die op de grens van 2 kleuren liggen. Geel/groen en blauw/groen.

Geel/groen

U bent ook heel sociaal, maar minder bezig met de inrichting van de tuin dan geel. De tuin sluit aan bij uw omgeving en u heeft minder de behoefte om te onderscheiden van anderen. Dingen veranderen doet u als het echt nodig is en tuinieren is voor u geen echte hobby.

Groen/blauw

U houdt van uw tuin, u bent er zelfs trots op. De tuin is gezellig, verzorgd en sfeervol. U bent spontaan, vrolijk, vlot en gezellig met klasse. In uw vrije tijd mag u graag tuinieren. Vriendschap, respect en genieten van het leven vindt u belangrijk. U noemt u tuin ook wel een buitenkamer. Waarschijnlijk kijkt u ook naar tuinprogramma’s en leest u de Libelle en Margriet.

Door de STN wordt naast het belevingsonderzoek, ook onderzoek gedaan naar tuintrends. Klik hier om naar tuintrends te gaan.

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver