Stoer en sober. Een natuurlijk accent en een beetje chique.

Re-use en recycle tuinstijlTerug naar overzicht

Het bedenken en maken van een recycle tuin vraagt om een andere benadering van creëren en ontwerpen dan de gebruikelijke manier. Recyclen is werken vanuit het materiaal, in plaats van bedenken van een tuin en er later de materialen bij zoeken. Werken vanuit het materiaal is hier een creatieve uitdaging.

Een verrassend voorbeeld

Een recycletuin is geen stijl op zich maar kan op meerdere manieren toegepast worden. Op bovenstaande foto ziet u een voorbeeld van een recycle tuin met een landelijk karakter. De tuin is voor een groot deel opgebouwd uit materialen die aanwezig waren. Oude betontegels, 30x30 cm, samen met oude gebakken klinkers geven een breed scala aan mogelijkheden voor patronen en paadjes. De trap is opgemetseld met oude klinkers en het grind van het garagepad is hergebruikt als pad in de moestuin. Stammen van bomen en coniferen doen dienst als bijenhotel.

Hergebruik van materiaal

Door hergebruik van materialen wordt onnodige belasting van het milieu voorkomen (minder: aan- en afvoer, afvalverwerking en produceren van nieuwe materialen). Zelfs groenafval kan worden verwerkt in de tuin. Bijvoorbeeld door het maken van een houtwal waar in takken opgestapeld worden of een mulchlaag in de border van snippers en blad. Dit biedt voedsel en bescherming aan insecten en kleine dieren en draagt bij aan biodiversiteit. Er ontstaat een evenwichtig geheel door dat er meer soorten vogels en insecten in de tuin voorkomen. Dit onderdrukt ook eventuele plagen en ziekten.

Upcycling

Hergebruik van oude materialen wordt ‘upcycling’ genoemd. Oude materialen krijgen een nieuwe functie. Naast aan oude tegels, takken en stenen kan ook gedacht worden aan resthout, sloop- en bouwmaterialen en allerhande gebruiksvoorwerpen.

De uitdaging

Het bedenken van een nieuwe functie voor deze materialen in de tuin is een leuke uitdaging. Stenen worden stapelmuurtjes of steenkorven, dakpannen borderrand of muurafwerking, resthout wordt onderdeel van de tuinafscheiding, stoel of vogelhuisje.

Andere kijk, meer creatiever

Wanneer je anders gaat kijken zie je steeds meer mogelijkheden en wordt je creatiever. De tuin krijgt hierdoor ook een eigen karakter. Uniek en met een eigen verhaal. 

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver