Een duurzame bedrijfstuin draagt bij aan bevordering van biodiversiteit!
  • U bent nu hier:
  • Home
  • Nieuws
  • Investering biodiversiteit bedrijfstuin in aanmerking MIA en VAMIL

NieuwsTerug naar overzicht

Investeert u binnen uw bedrijf met hart voor het milieu? maandag 26 januari 2015

2/2016. Een duurzaam ingerichte tuin levert u niet alleen een groen imago op, maar ook minder winstbelasting. Een upgrade van een traditionele tuin naar een duurzame tuin is daarom niet alleen een goede keuze voor het milieu, u kunt er ook geld mee besparen.

Een groene levende tuin

Een duurzaam ingerichte tuin is een groene levende tuin. Een groene levende tuin draagt bij aan versterking van biodiversiteit. En de investering hierin, de versterking van biodiversiteit, komt in aanmerking voor Milieu-investeringsaftrek (MIA) of Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL). Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stimuleert met deze regelingen milieuvriendelijke investeringen.

Direct een kostenbesparing

Het is vooral belangrijk dat de tuin bijdraagt aan de bevordering van biodiversiteit. Wanneer de investering in de tuin aan de voorwaarden voldoet komt deze in aanmerking voor de MIA of VAMIL-regeling. Het mes snijd aan twee kanten, een duurzame tuin is in onderhoud extensief, u bespaart dus ook in de onderhoudskosten.

Biodiversiteit

En het is heel simpel, de wereld kan niet zonder biodiversiteit. Het gaat hierin bijvoorbeeld over de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten (bijvoorbeeld fruit), waterzuivering en het beheersen van ziekten en plagen. Biodiversiteit betekent voor de mens voedsel en grondstoffen voor bijvoorbeeld kleding en medicijnen. Een uitgelezen kans voor u om (nog meer) bij te dragen aan verduurzaming.

Kleine beetjes 

Biodiversiteit is geen ver-van-mijn-bed verhaal. In een stedelijke regio als de randstad vinden we een aanzienlijk deel van de biodiversiteit in een netwerk van bijvoorbeeld parken, tuinen, wegbermen, openbaar groen en ook rondom bedrijven. Biodiversiteit schuilt in elke hoek ook in uw bedrijfstuin! Het gaat dus om bedrijfstuinen die aantoonbaar bijdragen aan de versterking van biodiversiteit.

De levende tuin

Uw bedrijfstuin duurzaam inrichten en onderhouden doen wij door de principes van De Levende Tuin toe te passen. De Branchevereniging VHG heeft hiervoor een manual samengesteld. Een handleiding vol met achtergrond informatie over de Levende Tuin. Ideaal om bij de hand te houden bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van uw tuin.

Milieulijst

Branchevereniging VHG en NL Greenlabel hebben zich ingezet om investeringen in De Levende Tuin op te nemen in de Milieulijst die jaarlijks opgesteld wordt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Duurzaam

Het gaat niet alleen om het toepassen van duurzame materialen, maar ook om een tuin die bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving. Bijvoorbeeld hergebruik van materialen en materialen die lang meegaan en onderhoudsarm zijn. De juiste beplanting op de juiste plek vraagt minder onderhoud en biedt voedsel, veiligheid en gelegenheid voor voortplanting. Denk hierbij aan kleine zoogdieren, vogels, vlinder en bijen. Ook het gebruik van dakgroen en gevelgroen vergroot de biodiversiteit.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Levende Tuin en een duurzame inrichting van uw bedrijfstuin? Neemt u dan gerust contact op (015) 750 49 48.  Wilt u meer weten over de regeling ? Kijk dan op de website van RVO. De investeringen kunnen worden gemeld onder code F 5100 (Biodiversiteitversterkende apparatuur of werken). De Milieulijst 2015 vindt u hier

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver