Recyclen, een andere manier van kijken, bedenken en maken van uw tuin

Hergebruik en recyclenTerug naar overzicht

Het bedenken en maken van een recycle tuin vraagt om een andere benadering van creëren en ontwerpen dan de gebruikelijke manier. Recyclen is werken vanuit het materiaal, in plaats van bedenken van een tuin en er later de materialen bij zoeken. Werken vanuit het materiaal is hier een creatieve uitdaging.

Een verrassend voorbeeld

Een recycletuin is geen stijl op zich maar kan op meerdere manieren toegepast worden. Op bovenstaande foto ziet u een voorbeeld van een recycle tuin met een modern karakter. De verhoogde vijver is voor 90% opgebouwd uit materialen die in de tuin aanwezig waren. De fundatie en bodem is gemaakt van oude beton tegels. De wand is opgebouwd uit kleine vierkante beton stenen van 10 cm (zogenaamde getrommelde betonstenen). Deze zijn laag voor laag op de tegels verlijmd. De afwerking van de rand is een rollaag van oude metselstenen die de opdrachtgever enkele jaren heeft bewaard. De stenen zijn na de bouw van de woning achtergebleven en hebben na ruim 10 jaar op deze wijze een mooie bestemming gekregen. Een verrassend voorbeeld van hergebruik in de tuin. De wand is afgewerkt met speciale stuc wat zeer geschikt is voor buiten omstandigheden. Aan de binnenzijde is gewerkt met vijverfolie.

Hergebruik van materiaal

Door hergebruik van materialen wordt onnodige belasting van het milieu voorkomen (minder: aan- en afvoer, afvalverwerking en produceren van nieuwe materialen). Zelfs groenafval kan worden verwerkt in de tuin. Bijvoorbeeld door het maken van een houtwal waar in takken opgestapeld worden of een mulchlaag in de border van snippers en blad. Dit biedt voedsel en bescherming aan insecten en kleine dieren en draagt bij aan biodiversiteit. Er ontstaat een evenwichtig geheel door dat er meer soorten vogels en insecten in de tuin voorkomen. Dit onderdrukt ook eventuele plagen en ziekten.

Upcycling

Hergebruik van oude materialen wordt ‘upcycling’ genoemd. Oude materialen krijgen een nieuwe functie. Naast aan oude tegels, takken en stenen kan ook gedacht worden aan resthout, sloop- en bouwmaterialen en allerhande gebruiksvoorwerpen.

De uitdaging

Het bedenken van een nieuwe functie voor deze materialen in de tuin is een leuke uitdaging. Stenen worden stapelmuurtjes of steenkorven, dakpannen borderrand of muurafwerking, resthout wordt onderdeel van de tuinafscheiding, stoel of vogelhuisje.

Andere kijk, meer creatiever

Wanneer je anders gaat kijken zie je steeds meer mogelijkheden en wordt je creatiever. De tuin krijgt hierdoor ook een eigen karakter. Uniek en met een eigen verhaal. 

 

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver