Grondkering of talud, bouwkundig of natuurlijk

Grondkering en taludTerug naar overzicht

Grondkeringen en talud

Hoogteverschillen komen veel voor in tuinen. Enkele voorbeelden; Een tuin die aan het water ligt kent een hoogteverschil tussen woning en waterkant. Het kan ook zijn dat er in een tuin zelf een hoogte verschil zit door bijvoorbeeld een tuinschuurtje wat lager staat dan het huis, of mogelijk zijn er in het ontwerp van de tuin hoogteverschillen gecreëerd.

Hoogteverschillen

De hoogteverschillen kunnen op verschillende manieren worden opgevangen. Aanbrengen van een talud is een goedkope en goede oplossing. Door het talud mee te nemen in het ontwerp van de tuin wordt het een mooi onderdeel van de tuin en gaat er geen ‘tuin verloren’. Een talud met beplanting is natuurlijker dan een grondkering.

Muur of damwand

Een andere mogelijkheid is een grondkering in de vorm van een muur of houten damwand. Een muur kan worden opgemetseld (op een fundering), of gestapeld (tegels), gestort (beton) of opgebouwd met speciale elementen.

Beschoeiing

Wanneer een hoogteverschil tussen tuin en water moet worden opgelost wordt eerder gesproken over een beschoeiing dan een damwand. Een beschoeiing is een oeverversteviging, om het vergaan van de waterkant tegen te houden. Een beschoeiing kan ook hoger worden gemaakt zodat een hogere grondkering ontstaat.

Lichte en zware toepassing

Een damwand is een aaneengesloten dichte grondkering van verticaal geplaatste houtenplanken. Een damwand is zeer geschikt voor zware toepassingen en in afwerking fraaier dan een beschoeiing. Een kleine hoogte kan op veel manier worden gecreëerd. Afhankelijk van de vorm waarin de grondkering moet komen kan er gekozen worden uit; stapelblokken van natuursteen of beton, palissade palen van hout of beton, metselstenen of  een stapelmuurtje van oude materialen. Met een aantal materialen kan ook een natuurlijk, gebogen lijn worden gemaakt.

Beton elementen

Middelhoge grondkeringen kunnen met beton elementen worden gemaakt. Hogere keringen kunnen worden uitgevoerd met hout, de zogenaamde damwand-profielplanken. Wanneer de tuin de ruimte biedt kan er ook worden gewerkt met schanskorven. Dit vraagt wel om een stabiele ondergrond en een juiste opbouw.

Dit laatste geldt overigens voor alle genoemde mogelijkheden. Wilt u meer weten dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver