Rainproof, een regenbestendige tuin.

Een regenbestendige tuinTerug naar overzicht

Staat er af en toe veel water in uw tuin?

Als het regent staan er waarschijnlijk ook weleens plassen in uw tuin. Bij een normale bui loopt het water zonder overlast weg via afvoer of bodem. Naast normale buien krijgen we meer te maken met hevige buien en langere regenperiodes. Dat gebeurt steeds vaker vanwege een veranderend klimaat. De regenafvoer en bodem kan het water dan niet meer aan. Al het water moet wel ergens heen, het moet in goede banen geleid worden. Regenwater transport en berging is onvermijdelijk.  

Een waterprobleem

Water is belangrijk, ook voor de tuin. De grond moet niet te nat zijn en ook niet te droog. Het gaat om een balans. Te veel regenwater kunt u opvangen en bewaren voor drogere periodes. Het overschot kunt u in de bodem laten infiltreren. Hiermee voorkomt u dat water via het riool naar de rioolwaterzuivering wordt getransporteerd. Regenwater is immers schoon en hoeft niet gezuiverd te worden. Bovendien ontstaan problemen als het riool te veel regenwater moet verwerken. Vooral omdat in dicht bebouwde gebieden veel daken zijn en meer mensen hun tuin en straatje betegelen, en regenwater snel richting het riool stroomt.

Oplossing door infiltratie

Door water een plek te geven in uw tuin, door het op te vangen en een infiltratiezone te maken, kunt u regenwater in de juiste banen leiden. Belangrijk is om de juiste capaciteit voor opvang te creëren. De opvangruimte kan op verschillende manieren worden aangelegd. Bijvoorbeeld door een half-open infiltratie plek te maken of te werken met ondergrondse opvang en infiltratie. Zo is er in iedere tuin ruimte te maken voor het opvangen en begeleiden van regenwater.

Voorzieningen

Aanleg van een regenwateropvang en infiltratie is niet altijd even eenvoudig. Allereerst moet er voldoende ruimte (capaciteit) zijn om het regenwater op te vangen en het water moet ook in de bodem kunnen weglopen. Alles om te voorkomen dat er geen wateroverlast ontstaat ook niet bij hevige regenbuien. Wilt u hiervoor een deskundige inschakelen? Wij vertellen hoe u in uw eigen tuin regenwater kunt verwerken. Goed aangelegd is de tuin leuker en zal er ook mooi uitzien!

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver