Genieten en gemak staan voorop in 'slow' leven

NieuwsTerug naar overzicht

Slow-living dinsdag 30 december 2014

Waar en wanneer heb je nog een moment om even stil te staan en te genieten van het leven? De tijd waarin wij leven is vooral Fast living. Een manier van leven waarvan de grenzen inmiddels wel duidelijk zijn. Nog ‘meer’ en ‘sneller’ gaat ten koste van veel. Wellicht dat om die reden steeds meer mensen terug grijpen naar Slow living.

Slow living

Wat eerst een trend leek, Slow living en Well being, is inmiddels gebleken dat dit duidelijk doorzet. Mensen gaan bewuster leven en streven naar meer rust en harmonie en dat vertaald zich ook naar de tuin. We willen ‘beleven’ en ‘goed voelen’.

Eetbare tuin

Genieten en gemak staan voorop in 'slow' leven. Wat overigens niet voor langzaam staat, maar voor ‘even stil staan bij wat je aan het doen bent’. Niet alles meer willen, maar keuzes maken in wat kwaliteit van leven brengt. We zijn meer bewust bezig met producten die langer meegaan  en kweken voedsel in de zogeheten 'eetbare tuin’. Verbouwen van groenten en kruiden is ‘hot'. Op het schoolplein, in de buurtmoestuin, op het balkon, op het terras in een vierkante metertuin en zelfs op het dak van een schuur of garage. 

Leven en beleven

Geur, kleur, groen en gezelligheid keren terug in de tuin. De tijd van de tuin dicht straten is wel voorbij. De tuin als een soort tuinkamer met oversized loungebanken en barbecue wordt ingewisseld voor groen en ruimte. Plaats maken voor leven en beleven, dus van kijkdoos naar belevingstuin. Eten uit eigen tuin, vrienden ontvangen en buiten koken. De gecultiveerde tuin verdwijnt; het mag weer wat ‘van vroeger hebben’.

Wat materialen, kleuren en groen betreft zijn er diverse stijlen en trends. Stichting Tuinpromotie Nederland geeft hierin aan dat nostalgische vormen in nieuwe producten een trend is. Ook ‘delen’ en een verandering in waarden zijn zichtbaar.

Wel moet je hier voor wakken, Slow betekend ook hier ‘kijk gewoon zelf wat je mooi vindt’. Je leeft en beleefd het tenslotte zelf en een tuin gaat veel langer mee dan een paar jaar en is dus niet een ‘seizoen-trend’.

Zinvol-leven

Slow is dus aandacht voor kwaliteit, authenticiteit, zinvol-leven en gewoon eens een keer helemaal nietsdoen. Het tegengestelde van de gekte van het alsmaar sneller leven. In de tuin staat het ook voor nuttig bezig zijn, met het gevoel dat het iets met je doet, dat het zinvol en echt is. Dat betekend niet dat je voortdurend in de tuin bezig hoeft te zijn met wieden en ander onderhoud. Door de juiste planten en een goed opgezette tuin kun je er de tijd voor nemen die het vraagt. Dan hou je nog gewoon tijd over voor je email, sms, WhatsApp en andere zaken. Slow is een combinatie van rustig aan met de dynamiek van nu.

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver