...over een vlieger die niet opgaat... te eenvoudig denken over je tuin...

NieuwsTerug naar overzicht

...over een vlieger die niet opgaat... te eenvoudig denken over je tuin... zaterdag 11 oktober 2014

Opmerkelijk nieuws: Nederlandse tuinen blijken verder te verstenen. Is dat bijzonder? Ja, onderzoek toont immers aan dat bijna iedereen een tuin wil.

Wanneer je graag een tuin wilt, waarom zou je dan alles dichtstraten? Ook komt in het onderzoek naar voren dat mensen graag een wat grotere tuin willen. Tegenstrijdig? Wel een grotere tuin, maar dicht gestraat vanwege het onderhoud? Wat valt er dan nog te beleven?

Denkfout

Mensen denken hier in te pragmatisch. Het is een denkfout, je zegt dat iets waar is om dat je denkt dat het werkt. ‘We straten de tuin dicht om dat het makkelijk is in onderhoud’. Dat bestrating geen onderhoud met zich meebrengt is slechts ten dele waar. Doorgaans verzamelen mensen een redelijke hoeveelheid spullen in de tuin en ook wordt verharding groen van alg en mos. Even een paar houten schutting-delen en je eigen mini-opslag 2.0 is klaar. Weg beleving!

Doel bereikt?

Gezelligheid is er in de tuin niet meer. Hooguit worden er wat potten neergezet. Ook een misser want die vragen veel onderhoud (water, voeding). Daarnaast is het door weerkaatsing van de zon op de verharding veel warmer. Wordt het lekker weer, kan je niet rustig zitten door de hitte. Zo zijn er nog wel meer zaken te noemen zoals de directe afvoer van kostbaar regenwater naar het riool, waarvan de overlast met regelmaat het nieuws haalt. Genoeg hierover, even een ander licht op de tuin.

Natuurlijke principes

Woningen waren vroeger meer op de voorkant gericht, tegenwoordig richten de huizen zich steeds meer op de tuin aan de achterkant. De tuin wordt dan ook meer betrokken bij de woonkamer. Het is alleen niet verstandig om de principes van een woonkamer 1op1 doorzetten naar de tuin. En andersom is ook af te raden! Een overeenkomst is dat een woning wordt ingericht op gezelligheid, je prettig voelen en ‘identiteit’. Voor een tuin gaat hetzelfde op, echter net even anders, gebaseerd op natuurlijke principes.

Gezonde omgeving

Onderzoek toont aan dat mensen zich prettig voelen in een groene omgeving. Denk hierbij aan bladgroen, natuurlijke vormen, heerlijke geuren en mooie kleuren. Een groene omgeving trekt ook allerlei vogels, vlinders en andere insecten aan. Er is in de natuur immers van alles te zien en te doen. Het is ook leerzaam voor jong en oud. Als je dan bedenkt dat de groen ruimte, het openbaar groen, in woonwijken ook minder en minder wordt, wordt je omgeving dan niet erg ‘ongezond’, minder leefbaar?

Ligt het dan niet voor de hand dat de tuin kan fungeren als een stukje mini-natuur? Een plek om lekker in te spelen, werken, doorheen te lopen en te genieten? In plaats van -weinig onderhoud- naar een plek die je dierbaar is? Een groene levende tuin, een plek om bijvoorbeeld te ontspannen na een dag werken.

Bijdragen aan een gezonde leefomgeving

En ja, zo’n plek richt je vooral in voor jezelf, maar het is belangrijk om te weten dat een tuin die is ingericht volgens natuurlijke principes kan bijdragen in het oplossen van allerlei milieuproblemen en andere lastige opgaven. Groen kan bijvoorbeeld CO2 opnemen en fijn stof vastleggen. Een betere luchtkwaliteit dus. Welleswaar op microniveau, maar daar begint het! Daarnaast houdt een groene tuin regenwater vast. Dat betekend minder druk op het riool bij zware regenbuien. En ook is het in de zomer veel aangenamer, koeler, in een groene omgeving.

Een groene levende tuin biedt weer ruimte aan vogels, egels, kikkers en vlinders. Leuk om naar te kijken niet waar? Leven wat in een versteende tuin niet aanwezig is. Een versteende tuin biedt geen voedsel voor dieren, geen veiligheid(te open), geen mogelijkheid voor voortplanting en weinig variatie, dat maakt dat ze het een deurtje verderop proberen.

Extra werk en zorg?

Betekend een groene levende tuin naast genieten dan veel werk en zorg? Nee, het tegendeel is waar. Belangrijk is een goede indeling. De juiste planten op de juiste plek. Natuurlijk zijn er ook een paar andere zaken waar je op moet letten, basis principes. Maar het is geen abracadabra, iedereen kan een groene levende tuin bezitten. Eventueel met wat ondersteuning.

Belangrijk is dat je het principe begrijpt en graag een plek wilt waar je meer mee kan dan alleen 'zitten’. Bijkomend voordeel is ook dat een groene levende tuin goedkoper is in aanschaf en onderhoud, iets waar een Nederlander ook wel gevoelig voor is…. dit overigens slechts een aanname.  

Meer weten?

Meer informatie over de mogelijkheden? De kortste weg is telefonisch contact opnemen met Astrum. Je kunt ook je gegevens doorgeven via het contactformulier, dan nemen wij snel contact met je op. Meer informatie over Astrum en wat we doen vindt je hier.

Terug naar overzicht
Wij nemen snel contact met u op

Contact

Astrum tuin en groenprojecten
Zonnehof 123
2632 BJ Nootdorp
T 015 750 49 48
info@astrumgroen.nl

Volg ons op:

Professionele aanleg en renovatie van uw tuin

Tuinvijver